Emma Johansson är en framgångsrik svensk cyklist med flertalet medaljer och titlar från både Sverige och internationellt. Emma föddes i Sollefteå och växte upp i Kramfors och Sollefteå. Som ung var det längdskidåkning som gällde för Emma, men i 12-årsåldern började hon även med mountainbike. Senare byttes terrängcykeln ut mot landsvägscykel. Emma har varit resultatrik inom båda grenarna.

Mountainbike – framgångar i Sverige

Under tonåren vann Emma flera medaljer i MTB hemma i Sverige, närmare bestämt 10 SM-guld under fem års tid. Det var under en tid som MTB växte från marginell till populär sport i Sverige. Emma har tävlat i MTB både som junior och senior. Som senior har hon vunnit två brons och ett silver.

Ut i världen på landsvägscykel

Det var när Emma gick på Skara Cykelgymnasium som hon bestämde sig för att byta till landsvägscykel. Och det är på landsvägen hon blivit en internationellt ansedd idrottare. De internationella framgångarna som landsvägscyklist är många. Hon har vunnit två OS-silver, två silver och tre brons i världsmästerskap, samt sex SM-guld i tempolopp och fyra SM-guld i linjelopp.

Stall Emma kört för är Bizkaia-Panda Software-Durango, som också blev hennes inträdesbiljett till ansenliga tävlingar som Giro d’Italia och Tour de France. Vlaanderen – Capri Sonne – T-Interim anses dock vara genombrottslaget, eftersom det medförde en hedervärd sjätteplats i VM. Men det var i AA-Drink Cycling Team, som Emma fick börja fungera som kapten, det vill säga den cyklist som övriga i laget kör för. Andra lag Emma kört för är RedSun Cycling Team, HiTec Products-UCK, Orica-AIS och Wiggle High5.

Utmärkelser och privatliv

År 2009 blev Emma Johansson vald till Årets kvinnliga idrottare. I Sverige bär hon namnet Silver-Emma med anledning av sina två OS-silver. 2016 gick hon i pension och har efter det fungerat som bland annat expertkommentator under Tour de France och motivationstalare. Emma är gift med Martin Vestby, som också var hennes tränare. Paret bor i Belgien och har en son.