Lotta Lepistö är en finsk landsvägscyklist, född 1989, med spurt som sin specialitet. Hon är den för tillfället mest framgångsrika finska cyklisten. Hon har också tävlat i simning, triathlon och längdskidor.

Lotta vann FM-guld första gången 2012. Hon har sammanlagt sex FM-guld. Internationellt sett är hennes största meriter tre VM-brons. Som bäst har hon varit trea på världsrankinglistan. Därtill har hon flertalet etappvinster från flerdags-tävlingar som till exempel Giro Rosa och The Women’s Tour. Giro Rosa anses vara den viktigaste etapptävlingen inom damcykel. Endagstävlingar hon vunnit är Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen och Crescent Vargada.

Stall som Lotta kört för är Royal Antwerp Bicycle Club, Rabo Lady Force, Bigla Pro Cycling Team och från och med 2016 Cervélo-Bigla Pro Cycling, där hon delar kaptensrollen med Ashleigh Moolman.

Lotta skadade sig allvarligt i en masskrasch 2011 i Björneborg i ett finskt mästerskap. Hennes bror Waltteri var inblandad i samma olycka och skadades även han. Lotta vurpade också 2018, då hon körde rakt in i en refug och skadade haka och höft. Enligt henne är cykel en tuff sport som härdar sin utövare och har gjort att hon inte längre stressar för småsaker.

Lotta är gift med Joonas Henttala, proffscyklist även han. Lotta och Joonas bor i Spanien och Finland, och de har även mopsen Kari, som ger dem också annat att tänka på än cykel. Parets dagar går nämligen till största delen ut på cykelträning och att hålla formen inför kommande tävlingar. Följaktligen tränar de mycket tillsammans. Om deras gemensamma träningsrundor berättar Joonas att Lotta är enveten och temperamentsfull. Om han vinner en lekfull spurt blir hon förbaskad. Lottas stallkamrat, Ashleigh Moolman Pasio, berättar att Lotta som person är rättfram, mycket ambitiös och extremt målmedveten. Hon beskriver henne som en cyklist av världsklass och en kollega vars rakhet och uppriktighet underlättar lagsamarbetet.