Marianne Vos är en av de mest framgångsrika damcyklisterna genom tiderna. Hennes specialiteter är landsvägs- , velodrom-, cyclocross- och terrängcykel. Vos är den första damcyklist som vunnit världsmästerskap i tre cykelgrenar.

Marianne började cykla redan som sexåring, inspirerad av sin äldre bror, och började tävla vid åtta års ålder. Vos blev tidigt professionell cyklist, som 19-åring år 2006. De professionella lag hon kört för är DSB Bank, Team Nederland Bloeit 2010, Rabobank och WM2 Energie. Under sitt första år som professionell åkare vann hon två världsmästerskap. Sedan starten som proffs, när hon vann världsmästerskapet i landsvägscykel, har hon fått silver fem gånger och guld ytterligare två gånger i samma gren.

Utöver detta är Vos meritlista mycket lång. Redan som junior var hon framgångsrik, med segrar både från världsmästerskap och från Europamästerskap. Som proffs har hon fem stycken världscupsegrar. Hon är sjufaldig cyclocrossvärldsmästare, tvåfaldig olympisk guldmedaljör och tvåfaldig velodromcykelvärldsmästare.

Vos är en mångsidig cyklist som utmärker sig i flera olika typer av cykellopp, både en- och flerdagslopp. Hon har vunnit över 300 tävlingar under sin karriär i samtliga fyra grenar som hon specialiserar sig i. Hennes egen favoritseger är det olympiska guld hon vann i London 2012, som hon anser vara höjdpunkten på sin karriär. En viktig peppningslåt för henne är Eminems Lose Yourself, som hjälpte henne vinna den guldmedaljen.

År 2015 tvingades Vos ta en paus på grund av skador som kan ha varit föranledda av överansträngning. I dagsläget är hon dock tillbaka och tävlar, dock inte riktigt lika framgångsrikt som förut.

År 2008 blev Vos vald till Årets damidrottare i sitt hemland Nederländerna. Hon har jämförts med Eddy Merckx som varande en av sin generations bästa cyklister. Hennes smeknamn är Kannibalen. Vos engagerar sig även ideellt som ambassadör för barn från mindre bemedlade familjer som vill börja idrotta. Hon verkar även inom en frivilligorganisation som hjälper fattiga i Sri Lanka.