Landsvägscykel är en sport där man tävlar i masstart, tempolopp och lagtempolopp. Tävlingar i landsvägscykel kan vara så kallade tourer, där tävlingarna består av enskilda etapper under en räcka av dagar, eller endagslopp. Det högsta administrativa organet för cykelsporten är Union Cycliste International, förkortat UCI.

Cykelsportens bakgrund

Landsvägscykel började som organiserad sport under senare hälften av 1800-talet. De kändaste tävlingarna är Tour de France, som började 1903, och Giro d’Italia, som började 1909. Landsvägscykeln är en OS-gren sedan 1896. Cykelsporten är traditionellt stark i västeuropeiska länder, men har med tiden spritt sig till närmast alla hörn av världen.

Damer och cykel

Världsmästerskap i cykel har arrangerats för kvinnor sedan 1958. I OS tävlar damcyklisterna sedan 1984. Kvinnor tävlade dock första gången redan 1868 i Frankrike. De relativt korta kjolarna som kvinnorna bar i tävlingen väckte visst ogillande. Men det sågs som nödvändigt ur säkerhetssynpunkt att korta ner kjolarna så de passade att bära på en cykel.

Viktiga damcykeltävlingar

UCI arrangerar världsmästerskap för damer bestående av tävlingar där det tävlas i masstart, tempo och lagtempo. I världsmästerskapen tävlar deltagarna för sitt land. Segrarna i de olika kategorierna bär sedan den så kallade världsmästartröjan (eng. rainbow jersey) i andra motsvarande tävlingar.

Inom ramen för UCI Women’s WorldTour, världstouren, arrangeras etapplopp och endagslopp. Giro Rosa anses vara den viktigaste etapptävlingen för damer. Giro Rosa började köras 1988, och hette då Giro d’Italia Femminile. Tävlingen är 10 dagar lång och körs i Italien i slutet av juli. I Girot för damer tävlar deltagarna för ett kommersiellt lag. År 2006 kom Susanne Ljungskog på tredje plats i Giro Rosa, eller Giro Donne som tävlingen då hette. Sedan 2006 körs världscupen delvis också i Vårgårda i Sverige.

Utöver världsmästerskapen och världstouren körs årligen många andra endags- och etapptävlingar. I de nordiska länderna cyklas bland annat etapploppen Ladies Tour of Norway och Naisten Etappiajot (NEA) i Finland.